Pressemeddelelse fra Sommerluk.dk

PRESSEMEDDELELSE FRA SOMMERLUK.DK v/ HOFOR OG ENERGITJENESTEN udsendt 15. maj 2015

Sommerluk og få flere penge til familiens sommerferie

Varmt tip: Kender du din sommerventil? Det bør du. Med blot et drej på den rette ventil på fjernvarmeanlægget kan en almindelig villafamilie nemlig spare op til 5 procent på varmeregningen – det er der penge i.

De kloge gør det, de miljøbevidste gør det, og de økonomisk fornuftige gør det. Både på Bornholm, i Brønshøj og i Brørup har mange lært det. Livsstilsekspert Christine Feldthaus gør det hellere tidligt end sent. Og Klima-, Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen gør det hvert år midt i maj.
Det handler om at dreje på sommerventilen på fjernvarmeanlægget, mindske sit CO2-udslip og spare penge på varmeregningen. Penge man i stedet kan bruge på noget sjovt.

Gør som klimaministeren: spar penge og CO2
Når man drejer på sommerventilen, sender man sit varmeanlæg på sommerferie, mens det er lunt udenfor, og man alligevel ikke har brug for varme i sine radiatorer. Det ser Energitjenesten og forsyningsselskabet HOFOR gerne, at endnu flere danskere gør. De står derfor bag den landsdækkende kampagne sommerluk.dk, som hvert forår minder danskerne om, at det er en god ide at lære sin sommerventil at kende.
“Initiativer som Sommerluk.dk kampagnen er med til at øge den enkeltes opmærksomhed omkring de små energibesparende tiltag, som har stor betydning både for privatøkonomien og vores fælles indsats for et grønnere og mere bæredygtigt Danmark”, siger Klima-, Energi-, og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, der aktivt støtter kampagnen og selv husker at sommerlukke hvert år, når kalenderen viser 15. maj.

15. maj er sommerluk-dag
15. maj er udnævnt af kampagnen, som national sommerluk-dag. Midt i maj plejer foråret at have bidt sig fast, og de fleste begynder at lukke for varmen i deres radiatorer. Men hvis man kun lukker for radiatorerne i huset og glemmer at lukke for sommerventilen, cirkulerer der stadig vand rundt i systemet, og det koster på varmeregningen.
Husker man i stedet at sommerlukke anlægget er der både penge og CO2 at spare. En familie i et parcelhus kan spare op til 1000 kroner på varmeregningen og mindske deres CO2-udslip med 100 kilo om året, blot ved at dreje på sommerventilen.
”Landet over er det godt 1,7 millioner husstande, der luner sig på fjernvarme, så ud over den kontakte besparelse til den enkelte familie, så vil en fælles indsats gøre en vigtig forskel for Danmarks samlede udslip af CO2. Og effekten kan blive endnu større, for også alle, der får deres boliger varmet op ved fx naturgas eller olie, kan med fordel lytte til rådet om at sommerlukke. Princippet er det samme: de kan ikke nøjes med at lukke for radiatorerne, men skal et smut forbi deres fyr, forklarer projektleder hos HOFOR, Jimmi Eiberg.

Flere penge til en sjov sommerferie
Hos HOFOR, som leverer fjernvarme til 500.000 københavnere, ved man godt, at det kan afholde flere fra at sommerlukke, at de skal en tur i kælderen og skrue på deres fjernvarmeanlæg.

“Måske ved man ikke hvor fjernvarmeanlægget er, eller lader blot stå til, fordi det virker nemmere”, siger Jimmi Eiberg, projektleder i HOFOR.
Det er dog en god ide at droppe undskyldningerne og bruge bare et øjeblik i varmekælderen, inden man drager ud i det gode vejr.
”Det behøver ikke tage mere end fem minutter at finde sommerventilen, lukke for den og efterfølgende slukke for cirkulationspumpen på fjernvarmeanlægget. Men de penge, man sparer på det, kan for eksempel give et par biografture for hele familien eller en masse is hele sommeren – det er da langt sjovere end at miste dem på varme, man ikke engang bruger,” siger Jimmi Eiberg fra HOFOR.

Sådan sommerlukker du
Det er nemt at sommerlukke for sit fjernvarmeanlæg:
• Luk for anlæggets sommerventil
• Sluk for cirkulationspumpen
• Tænd kort for cirkulationspumpen et par gange om sommeren, så den ikke ”sætter sig fast”.
• Husk også at lufte ud i din bolig, især på de lidt kølige sommerdage.
På hjemmesiden sommerluk.dk kan du få hjælp til at finde sommerventilen og blive dus med dit fjernvarmeanlæg. Samme sted er samlet en lang række gode råd, der kan hjælpe dig til væsentligt at nedbringe beløbet på din varmeregning hen over hele fyringssæsonen.
Forsyningsselskabet HOFOR og Energitjenesten står bag den årlige kampagne Sommerluk.dk, som hvert forår minder danskerne om at sommerlukke korrekt for fjernvarmen.

Vil du vide mere? Så kontakt:

Jimmi Eiberg Jensen, projektleder hos HOFOR på 2795 4682 eller jiej@hofor.dk

Lasse Bjerre Sørensen, pressekontakt hos HOFOR på 2795 2141 eller lbso@hofor.dk

Andre relaterede...