Spar penge på forårsvejr: skru trinvis ned for varmen

Spar penge på forårsvejr: skru trinvis ned for varmen

Pressemeddelelse fra Sommerluk.dk 19. marts 2015

Du kan skære betydeligt i dine varmeudgifter, hvis du stiller dit varmeanlæg efter temperaturerne udenfor. På en hel fyringssæson kan det give en villafamilie op mod 2.000 ekstra kroner at følge godt med i vejrudsigterne og justere termostaten derefter. Blandt andet nu, hvor det milde forårsvejr melder sig, kan du hente betydelige besparelser, hvis dit anlæg stadig tror, at det er hård frost ude. Oveni kan du glæde dig over at spare klimaet for overflødig CO2.

Det er på ny blevet forår, og de lunere temperaturer ude betyder, at vi behøver mindre varme på vores radiatorer indenfor. For de fleste af os, er det endnu for koldt til helt at sommer-lukke for vores fjernvarmeanlæg, men ifølge HOFORs energieksperter er der ikke længere grund til, at vores anlæg er indstillet på samme styrke, som da vi skulle holde frostgraderne fra døren i vinters. Faktisk er der en del penge at spare.

– De fleste villaejere lukker først helt for deres varmeanlæg omkring midten af maj. Indtil da er det som regel så koldt om natten, at vi må have lidt varme på radiatorerne derhjemme. Men mens vi alle skruer lidt på radiatorerne i vores stuer, efterhånden som solen får bedre fat, så glemmer mange af os, at vi også bør justere på vores fjernvarmeanlæg. Der er nemlig ingen grund til, at vores anlæg her i marts og april giver lige så høj varme som midt på vinteren, fortæller Jimmi Eiberg Jensen, der er projektleder hos forsyningsselskabet HOFOR.

Ifølge Jimmi Eiberg Jensen er der både en klar økonomisk fordel og en grønnere samvittighed at hente ved trinvis at skrue ned for varmen i takt med, at det bliver lunere udenfor. Men det er altså ikke nok at have fat i termostaten på radiatorerne i stuerne. Vil du spare, så det kan ses på din varmeregning, så kræver det, at du en gang imellem bruger to minutter med dit fjernvarmeanlæg.

– Det er virkelig en minimal indsats, der skal til for at spare på energien, men det kræver, at du bliver dus med termostaten på dit fjernvarmeanlæg. Termostaten regulerer temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer, og mens du midt om vinteren, hvor frosten har bidt sig fast, har brug for vand, der er 50-65 grader, så har du tidligt på foråret typisk kun brug for 35-45 grader. Og i øjeblikket, hvor nattenfrosten har sluppet sit tag, så kan du ofte nøjes med 35-40. Får du fyringssæsonen igennem stillet din termostat efter vejret udenfor, så kan du hurtigt tjene op mod 2.000 kroner hjem, forklarer Jimmi Eiberg Jensen.

På hjemmesiden www.sommerluk.dk kan du få hjælp til at blive dus med dit fjernvarmeanlæg og få indstillet din termostat korrekt. Samme sted har vi samlet en lang række gode råd, der kan hjælpe dig til væsentligt at nedbringe din varmeregning hen over hele fyringssæsonen.

Forsyningsselskabet HOFOR og Energitjenesten står bag den årlige kampagne Sommerluk.dk som hvert forår minder danskerne om at sommerlukke korrekt for fjernvarmen. Med ’luk langsomt’-indsatsen fortæller vi nu også danskerne, hvordan de under fyringssæsonen bruger varmen med omtanke.

Fakta:

Følg energiekspertens fem gode råd og spar både penge og CO2

  • Når fyringssæsonen lakker mod enden, sætter du igen fremløbstermostaten ned på 35-40 grader. Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer. Når det er hård vinter, har man typisk fremløbstemperaturen indstillet til 60 grader, men i takt med at vejret bliver mildere om foråret, kan du sænke temperaturen. Gør det trinvist med fem grader ad gangen. På den måde kan en almindelig familie spare op mod 2.000 kroner på en fyringssæson helt uden at bruge så meget som en øre på det.
  • Alle radiatorer i samme rum bør indstilles ens og ‘tænde’ samtidigt. Det er bedre med fire radiatorer, der varmer 25 procent hver end fx en enkelt, der bare banker løs.
  • Alle rum i boligen skal i fyringssæsonen helst være opvarmede – også soveværelset, men luk døren hvis du foretrækker det lidt køligere.
  • Stil termostaten på radiatorerne på mellem tre og fire. Så vil temperaturen ligge på mellem 19 og 22 grader. Hver grad betyder en stigning på fem procent rent prismæssigt.
  • Sluk radiatorerne, når du lufter ud, for ellers vil de registrere kulden og begynde at varme op. Husk i øvrigt, at når du lufter ud i fyringssæsonen, bør du gøre det kraftigt, men i kort tid. Så når vægge og andre indvendige bygningsdele ikke at blive for kolde og dermed svære at varme op igen.

Andre relaterede...