Villaejere spilder 2.000 kroner om året på varmt vand

Det er nu, hvor du alligevel har sommerlukket for dit fjernvarmeanlæg, at du skal tjekke dit forbrug af varmt brugsvand. Måske er du en af de villaejere, der hvert år spilder mange penge på for højt energiforbrug, fordi du varmer brugsvandet til overflødig høj temperatur

Bliver vandet i din vandhane så varmt, at du næsten kan skolde dig på det? Og er varmetabet fra dine varmtvandsrør reelt med til at varme din bolig op? Så har du sandsynligvis en god mulighed for at spare en del på din varmeregning – måske helt op mod 2.000 kroner om året. Samtidig kan du så også spare klimaet for unødvendig CO2. Og det er nu, hvor du alligevel har sommerlukket for dit fjernvarmeanlæg, at du tydeligt kan se, hvor megen energi du bruger på at få varmt vand i hanen.

Energirådgiver Flemming Jensen hos HOFOR tør godt give et skøn for de københavnske villaejeres muligheder for at hente besparelser på det varme brugsvand:

Der kan være betydelige forskelle fra den ene villa til den næste, men det er ikke ualmindeligt i København at finde familier, der let vil kunne spare op mod 900 kroner på deres varmeregning ved blot at sænke temperaturen i deres varmtvandsbeholder fra eksempelvis 60 grader Celsius til de anbefalede 55 grader. Og isolerer du så samtidigt dine rør, så kan besparelsen måske blive over dobbelt så stor. Du mister nemlig let op mod 1.100 kroner årligt, hvis du eksempelvis har otte meter uisolerede rør med cirkulation, også selv om du har den rigtige temperatur i din varmtvandsbeholder.

Derfor går forsyningsselskabet HOFOR og Energitjenesten, der står bag kampagnen sommerluk.dk, nu et skridt videre sammen med Bygningsstyrelsen og rådgivervirksomheden Alectia. Sammen opfordrer de til, at du benytter denne sommer til at finde ud af, hvor stort dit energiforbrug til det varme brugsvand er. For når du har sommerlukket for fjernvarmen, er det eneste energiforbrug, som registreres på din varmemåler, nemlig det som går til at give dig varmt vand i hanen.

Når du har styr på dit energiforbrug, så ved du også, hvor stor gevinsten vil være ved at sætte energibesparende tiltag i gang. Selv om en reduktion i energispildet til tider kræver tekniske løsninger, så handler det først og fremmest om holdnings- og adfærdsændringer. Første skridt mod besparelser ligger i temperaturen på det varme vand. Mange har helt overflødigt alt for høje temperaturer i deres varmtvandsbeholder – de skænker det aldrig en tanke og kender ikke til potentialet for besparelser. Og så er der enkelte, som fejlagtigt tror, at bakterier i vandrørene kun kan undgås ved disse meget høje temperaturer, forklarer teknisk konsulent Bjarne Dalgaard fra Bygningsstyrelsen, der gerne vil dele styrelsens erfaringer fra administrationen af over 4 millioner m² kontor- og universitetsbygninger med landets villaejere.

Hos HOFOR, der leverer vand til godt en million kunder i hovedstadsområdet, kender man godt til folks opmærksomhed omkring bakterievækst i det varme vand.

Vi anbefaler en temperatur på 55 grader Celsius i varmtvandsbeholderen og 50 grader i rørene til det varme vand, hvilket også stemmer med den gældende varmenorm. Ved disse temperaturer behøver man normalt ikke være bange for bakterievækst. Er temperaturerne hos dig højere – og det ved vi af erfaring er tilfældet mange steder – kan du med sindsro skrue ned til det anbefalede niveau, lyder det fra energirådgiver hos HOFOR, Flemming Jensen.

Der findes endnu en typisk grund til, at der spildes energi hos villaejerne, nemlig manglende eller dårlig isolering af de rør, som fordeler det varme vand i huset. Varmetabet fra disse kan faktisk i nogle tilfælde alene betyde, at man er nødt til at have en for høj temperatur på sin varmtvandsbeholder. Derfor er det også en rigtig god ide at undersøge, om ens rør med varmt vand overhovedet er isolerede, eller om det måske kunne betale sig at efterisolerer dem. Og det er ikke så svær og dyrt, som det måske lyder. Faktisk er et sådan tiltag tit tjent hjem inden for bare et enkelt år, vurderer man hos HOFOR.

Andre relaterede...