Flere har utætte varmtvandsbeholdere uden at vide det

HOFOR vurderer, at der er flere utætte varmtvandsbeholdere rundt om i de danske hjem. Hvis der er en utæthed i varmtvandsbeholder kan det medføre, at der kommer fjernvarmevand ud af hjemmets vandhaner og brusere. Derfor opfordrer forsyningsselskabet nu til, at man bruger 5 min på at tjekke sin varmtvandsbeholder. Der er både vand og penge at spare.

”Vi ved godt, at det kan lyde lidt kedeligt, men der er rigtig god fornuft i at få tjekket, om der er huller i varmtvandsbeholderens varmespiral, og det tager kun 5-10 minutter,” siger projektleder hos HOFOR Jimmi Eiberg.

Hvis der er utætheder i en varmtvandsbeholder kan det enten betyde, at der kommer postevand ud i fjernvarmenettet, eller at der kommer fjernvarmevand ud af hjemmets vandhaner og brusere. Ingen af delene er godt for noget.

Jeg plejer at sige lidt kækt: Hælder I jeres kolde drikkevand direkte ud i fjernvarmenettet? Eller tager I bad i fjernvarmevand? Intet af det lyder særligt godt vel? Derfor er der god fornuft i at tjekke for utætheder i varmtvandsbeholderen, siger Jimmi Eiberg.

Hvis man finder en utæthed og udbedrer den er det til gavn for både fjernvarmenettet, miljøet og den enkelte kundes pengepung. Derfor sætter HOFOR nu fokus på emnet.

Hold øje med grønt vand

Utætheder hos kunderne opstår typisk i beholderens varmespiral og medfører, at fjernvarmevandet strømmer over i det varme brugsvand. Derfor har mange fjernvarmeselskaber tilsat fjernvarmevandet Uranin, der gør det grønt, så det er nemmere at spore eventuelle utætheder. Stoffet er fuldstændigt ufarligt, og den grønne farve er udelukkende tilsat, så man registrerer, hvis der kommer fjernvarmevand ud af hanerne.

Nogle gange er trykket i fjernvarmenettet dog mindre end i husets anlæg, og så ryger det rene drikkevand i stedet ud i fjernvarmevandet. Fjernvarmevandet er ikke bare almindeligt vand, men derimod behandlet, ilt-frit-vand, så rørene holder længere. Hver liter vand, der mistes i fjernvarmesystemet, skal erstattes af en ny liter dyrt, behandlet vand, og der vil derfor være en stor besparelse og miljøfordel i at opdage lækager i varmtvandsbeholdere.

Sådan gør du

Det er slet ikke så svært at tjekke om din varmtvandsbeholder er utæt.

’Du skal blot lukke for hovedventilen til det kolde brugsvand og så tænde for det varme vand på den vandhane, der er længst væk fra varmeanlægget. Hvis ikke trykket på det varme vand forsvinder, og der bliver ved med at komme vand ud hanen, så er der en utæthed,’ fortæller Jimmi Eiberg.

Hvis du tjekker, og det viser sig at der en utæthed, så skal du have fat i en VVS-installatør som kan hjælpe med udbedre utætheden eller få skiftet varmtvandsbeholderen.

”Vi håber folk vil hjælpe med at finde utætheder i deres varmtvandsbeholdere. Det vil være til gavn for os alle sammen,” afslutter Jimmi Eiberg.

Fakta:

  • Luk for hovedventilen til det kolde brugsvand (eller al tilførsel af koldt vand til varmtvandsbeholderen).
  • Tænd for det varme vand på den vandhane længst væk fra varmeanlægget. Hvis der stadig kommer vand ud af hanen efter lidt tid, skyldes det, at der er en utæthed i din varmtvandsbeholder, eller at afspærringsventilen er utæt.
  • Se denne lille film, der viser, hvor nemt det er at tjekke din varmtvandsbeholder – se den på https://www.youtube.com/watch?v=EInMLDyJ9B8

 

Sådan fungerer fjernvarme

Fjernvarmesystemet fungerer på den måde, at varmen transporteres som varmt vand eller damp fra kraftværkerne og ud til ejendommens eller villaens fjernvarmeinstallation. Her opvarmer en varmtvandsbeholder det kolde og rene brugsvand, der løber i andre rør, så der kan komme varmt vand til dit bad eller i din køkkenvask. Hvis der er utætheder kan vandet blandes – og det er ikke godt for noget.

Læs mere om det grønne vand i HOFORs fjernvarmevand her: http://www.hofor.dk/fjernvarme/dit-fjernvarmeanlaeg/groent-vand-i-din-hane

Andre relaterede...