Luk Langsomt for varmen og spar penge

Sådan lukker du langsomt for varmen og sparer penge

Foråret er på vej, og det er en god ide nu at begynde langsomt at skrue ned for varmen – og ikke kun på dine radiatorer men også på dit varmeanlæg. Som villaejer kan du nemlig skære et markant beløb af din varmeregning, hvis du stiller dit varmeanlæg efter temperaturerne udenfor. Se hvordan du gør i videoen.

Kalenderen viser forår, og selv om du måske stadig synes, at det er lidt køligt ude, så er det alligevel en god ide nu at skrue langsomt ned for varmen. På den måde kan du nemlig skære et betydeligt beløb af varmeregningen.

De lunere temperaturer ude betyder, at vi behøver mindre varme på vores radiatorer indenfor. Ifølge HOFORs energirådgivere er der derfor ikke længere grund til, at vores varmeanlæg er indstillet på samme styrke, som da vi skulle holde frostgraderne fra døren.

Spar penge og CO2 Hvis dit varmeanlæg stadig er indstillet til hård frost, når det milde forårsvejr melder sig, kan du hente betydelige besparelser. På en fyringssæson kan det give en villafamilie omkring 1.500 ekstra kroner at følge lidt med i vejrudsigterne og justere termostaten derefter. Oveni kan du glæde dig over at spare klimaet for overflødig CO2.

– Vi har typisk lidt varme på radiatorerne indtil midten af maj, hvor de fleste lukker helt. Men mens vi for det meste husker at skrue ned for radiatorerne i vores stuer, efterhånden som solen får bedre fat, så glemmer mange af os også at skrue ned på vores fjernvarmeanlæg. Der er nemlig ingen grund til, at vores anlæg her i marts og april giver lige så høj varme som midt på vinteren, fortæller Carsten Nielsen, der er energirådgiver hos forsyningsselskabet HOFOR.

Sådan lukker du langsomt for varmen Det er altså ikke nok kun at have fat i termostaten på radiatorerne i stuerne. Vil du spare, så det kan mærkes på din varmeregning, så kræver det, at du bruger to minutter på dit fjernvarmeanlæg.

– Brug et par minutter på at blive dus med termostaten på dit fjernvarmeanlæg. De er godt givet ud. Får du fyringssæsonen igennem stillet din termostat efter vejret udenfor, så kan du hurtigt tjene omkring 1.500 kroner hjem, fortæller Carsten Nielsen og forklarer kort, hvordan du gør:

– Termostaten regulerer temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer, og mens du midt om vinteren, hvor frosten har bidt sig fast, har brug for vand, der er 50-65 grader, så har du tidligt på foråret typisk kun brug for 35-45 grader. Når nattefrosten helt har sluppet sit tag som nu, kan du nøjes med 35-40 grader.

I denne video demonstrerer energirådgiver Carsten Nielsen, hvordan du lukker langsomt for varmen. https://www.youtube.com/watch?v=0gbNaNOPRco

FAKTA:

Sådan skruer du trinvis ned for varmen:

En familie kan spare op mod 1.500 kroner på en fyringssæson ved at skrue trinvis op og ned for varmen.

  • Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer fra varmeanlægget. Når det er hård vinter, har man typisk fremløbstemperaturen indstillet til 60 grader. I takt med at vejret bliver mildere om foråret, kan du sænke temperaturen. Gør det trinvist med fem grader ad gangen i forhold til temperaturen udenfor.
  • Hård vinter: 60 grader Når det er hård vinter med frostgrader, har man typisk fremløbstemperaturen indstillet til 60 grader.
  • Tidligt forår: 35-45 grader Tidligt forår, når der kun er enkelte nætter med nattefrost: Fremløbstemperatur på 35-45 grader
  • Når nattefrosten er væk_35-40 grader Når nattefrosten helt har sluppet sit tag, kan du nøjes med op til 40 grader.

Tidligt efterår Her bør du på samme vis tage bestik af udetemperaturerne og tænde varmeanlægget langsomt op

 

Andre relaterede...