Spar penge: Sænk temperaturen på dit varme vand

Pressemeddelelse 24. juni 2016

Mange danske villaejere kan let spare op mod 1.500 kroner om året på varmeregningen med små tiltag. Et nemt sted at begynde er at sænke temperaturen på vandet i varmtvandsbeholderen. Og det kan du med fordel gøre her om sommeren.

Mange familier har for høje grader i varmtvandsbeholderen viser erfaringer fra forsyningsselskabet HOFOR. De kan spare flere hundrede kroner på deres årlige varmeregning alene ved blot at sænke temperaturen i deres varmtvandsbeholder til 55 grader celsius. For en familie i København ligger besparelsen eksempelvis på cirka 500 kroner. Mange steder i landet er varmen dyrere end i hovedstaden, og her vil gevinsten være tilsvarende større.

Nye vaner uden risiko for legionella ”Mange steder oplever vi, at kunderne har 65 grader eller mere i deres varmtvandsbeholder. Vi anbefaler, at de nøjes med 55 grader. Andet er både dyrt og helt overflødigt. Ved denne temperatur behøver man ikke at være bange for bakterievækst som fx legionella, og man spilder ikke penge på energiregningen,” siger projektleder Jimmi Eiberg fra HOFOR og giver et tip med på vejen:

”Du kan lave et hurtigt tjek derhjemme uden at gå ned i varmekælderen. Skru helt op for det varme vand i den hane, der er længst væk fra varmeanlægget, fyld et glas og sæt dit stegetermometer i. Viser det her en temperatur på over 50 grader, så er vandet i din anlæg for varmt, og der er besparelser at hente.”

Om sommeren kan du se, om vandet er for varmt Det er nu her i den varme tid, når du alligevel har sommerlukket for fjernvarmen, at du kan se, om du smider varmepenge ud af vinduet. Det eneste energiforbrug, som registreres på din varmemåler, er nemlig det som bruges til at give dig varmt vand i hanen.  Det er derfor nu, du skal holde øje med måleren.

”Nogle gange kræver det en investering at spare varme, men i flere tilfælde, som med temperaturen på det varme vand, er det blot et drej på en termostat,” siger Jimmi Eiberg fra HOFOR.

Få mere end fordoblet gevinsten ved at isolere rør Hvis du også isolerer dine rør, så kan besparelsen på varmeregningen blive endnu større. Du mister nemlig let omkring 1.000 kroner om året, hvis du eksempelvis har otte meter uisolerede rør, som det varme vand løber igennem – også selv om du har den rigtige temperatur i din varmtvandsbeholder.

Varmetabet fra rørene kan i nogle tilfælde alene betyde, at man er nødt til at have en for høj temperatur i sin varmtvandsbeholder. Derfor er det en rigtig god ide at undersøge, om ens rør med varmt vand er isolerede, eller om det kan betale sig at efterisolere dem. Det er ikke så dyrt, som det måske lyder. Faktisk er et sådan tiltag tit tjent hjem inden for bare et enkelt år, vurderer energifolkene hos HOFOR.

”Rådene gælder i øvrigt også i etage-ejendomme, hvor der kan være endnu flere penge at spare. Selv hvis man har en tekniker til at tage sig af varmeanlægget, kan det være en god ide at huske ham på rådene om temperaturen og isoleringen,” siger Jimmi Eiberg Jensen fra HOFOR.

Spilder du penge på varmeregningen?

  • Tjek om vandet i din vandhane bliver så varmt, at du næsten kan skolde dig på det.
  • Se om varmetabet fra dine varmtvandsrør reelt er med til at varme din bolig op
  • Du kan tappe et glas vand fra vandhanen længst væk fra din varmtvandsbeholder. Temperaturen i vandet skulle her gerne ligge omkring 50 grader. Så spilder du mindst energi og undgår samtidig bakterievækst.

Gode råd til at spare på varmeregningen

  • Luk for varmeanlæggets sommerventil og sluk for cirkulationspumpen om foråret.
  • Sænk temperaturen fra 60 grader til 55 celsius i din varmtvandsbeholder.
  • Isolér de rør i dit hjem, hvori der løber varmt vand. Den investering er typisk tjent ind på mindre end et år.

 

 

Andre relaterede...